Wat is Yerseke?

Yerseke.10Yerseke is een dorp in Zuid-Beveland. Dit is een ware toeristische trekpleister. Het is bijvoorbeeld te danken aan dat Yerseke bekend staat om haar geweldige zeebanket. Er wordt jaarlijks een mosseldag georganiseerd op de derde zaterdag van augustus, wat weer vele bezoekers en culinaire liefhebbers aantrekt. Yerseke probeert zich te onderscheiden van vergelijkbare plekken, door haar bezoekers niet alleen een dag op bezoek te laten komen, maar ook mee te laten genieten van de levensstijl. Ook kan er meteen een kijken worden genomen in de productie. Mensen worden voor even betrokken bij het dagelijks leven van dit dorpje, om zodoende Yerseke echt te kunnen ┬┤proeven┬┤.

Geschiedenis

Daar waar Yerseke altijd een zelfstandige gemeente is geweest is dit veranderd sinds 1970. Toen werd de gemeente opgeheven en werd de plaats een onderdeel van de gemeente Reimerswaal. Al voor het jaar 1000 zijn er tekenen dat het dorp Yerseke bestond, zij het onder een andere naam. Pas vele jaren later begon waar het dorp nu zo bekend mee is: Het kweken van oesters. Dit gebeurde pas eind 19de eeuw. Mosselen waren er veel eerder, al in de 15de eeuw, maar ook dit kwam in dezelfde periode als de oesters pas echt los.

Bereikbaarheid

Buiten het zeebanket om is Yerseke een plek die voor zijn grootte verrassend goed bereikbaar is. Dit komt mede door het treinstation Kruiningen-Yerseke. Hier komt zelfs rechtstreeks een trein vanuit Amsterdam Centraal naartoe, dit is een rit van ongeveer twee uur. Het station zorgt er niet alleen voor dat de rest van het Nederlandse vasteland goed te bereiken is, het is ook een eenvoudig verbindingspunt over land naar de andere, iets grotere plaatsen in Zeeland.

Recreatie

Naast het Damse Strand heeft Yerseke maar liefst drie havens, waardoor het ook over het water goed bereikbaar is. De namen van deze havens zijn de Julianahaven, de Beatrixhaven en de Willem-Alexander haven. De eerste geldt alleen als bedrijfshaven, en de laatste alleen als jachthaven. De Beatrixhaven is zowel een jacht- als bedrijfshaven.