Wat is Hansweert?

335587Het dorp Hansweert is gelegen aan de Westerschelde in de Nederlandse provincie Zeeland. Het dorp is onderdeel van de gemeente Reimerswaal. Met een totaal inwoneraantal van ruim over de duizend is het nog altijd een ongerepte, rustieke plaats, al is er in de loop der jaren ook veel bedrijvigheid geweest.

Hansweert door de jaren heen

Lang geleden was Hansweert nog vrij anoniem. In de loop van de 19de eeuw is dit voor goed veranderd. Met de aanleg van het kanaal door Zuid-Beverland ontstond er veel meer welvaart en groei. In deze tijd werd Hansweert een belangrijke locatie voor schepelingen. De ligging was dan ook ideaal, precies tussen Rotterdam en Antwerpen. Hierdoor kreeg de plaats uiteindelijk de bijnaam ‘Klein Amsterdam’ toegewezen. Dit had alles te maken met de vele schepelingen die passeerden en ervoor zorgen dat er altijd wat gaande was in het eens zo rustige dorpje.

Deze ontwikkelingen namen een andere wending toen het Schelde-Rijnkanaal meer dan een eeuw later werd geopend in het Oostelijke gedeelte van de gemeente Reimerswaal. Na de opening van dit kanaal werd Hansweert opeens een stuk minder belangrijk. Het was niet langer meer één van de drukste steden van Europa. Omdat Hansweert niet gelegen is aan het Schelde-Rijnkanaal, sprak het voor zich dat het hier opeens ook een stuk minder bedrijvig werd. Toch heeft Hansweert vanwege haar rijke verleden altijd een innige band met de scheepvaart behouden.

Hansweert nu

Op dit moment worden er veel verbeteringen doorgevoerd in Hansweert. Zo is er een verzorgingstehuis opgeknapt, evenals een wijk van ruim zestig jaar oud. Ook het centrum van het dorp is enorm verbeterd. Deze verbeteringen maken Hansweert nog mooier. Een absoluut hoogtepunt is het jaarlijks terugkerende Dweilbandfestival. Dit festival trekt jaarlijks weer vele bezoekers vanuit de hele omgeving aan. Ook dit maakt Hansweert een prachtige plek.