Waar is Hansweert gelegen?

TopkrtHansweert-1913De ligging van Hansweert is in de province Zeeland. Zeeland bestaat uit een zestal eilanden in het Zuid-Westen van Nederland. De eilanden zijn genaamd Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duiveland, Tholen en Sint Philipsland, Noord-Beveland, Zuid-Beveland en Walcheren. Ook is er nog een deel dat gelegen is aan het vasteland genaamd Zeeuws-Vlaanderen, dit grenst aan Belgisch Vlaanderen. In het Noorden grenst de provincie aan Zuid-Holland, in het Oosten aan Noord-Brabant en in het Westen aan de Noordzee. De grootste Zeeuwse plaatsen zijn Middelburg, Vlissingen, Goes en Terneuzen. In het water tussen de eilanden in liggen de Oosterschelde en Westerschelde, de Veerse Meer en Grevelingen. Zeeuws-Vlaanderen is alleen te bereiken via de Westerscheldetunnel of via het Belgische vasteland.

Ook Hansweert ligt op een eiland. Dit eiland heet Zuid-Beveland. Het wordt aan de Oostkant begrenst door Bergen op Zoom, een Noord-Brabantse plaats. Aan de Westkant wordt het begrenst door Walcheren, in het Noorden door Noord-Beveland en aan de Zuidkant door de Westerschelde. Het dorp vindt u terug in het Zuiden van het eiland. In de directe omgeving zijn vergelijkbare plaatsjes als Yerseke, Wemeldinge en Kapelle gevestigd. De dichtstbijzijnde grote plaats is Goes, gelegen op hetzelfde eiland.

Behalve dat het gebied veelal leeft van het zeebanket wordt er hier ook fruit geteeld. Zeeland heeft altijd een sterke eigen cultuur nageleefd. Dit is af en toe nog steeds terug te zien in de typisch Zeeuwse klederdracht, evenals de keuken en het accent wat sterk verschilt van de rest van het land. Er is veel toerisme, vanwege de pittoreske dorpjes, imposante deltawerken en al het water dat letterlijk aan alle kanten door de provincie stroomt. De vele stranden en het duingebied maken het geheel nog aantrekkelijker. Als je het toerisme buiten beschouwing laat, zorgt het inwoneraantal ervoor dat het één van de meest ruimtelijke provincies van Nederland is. Dit omdat er Zeeland uit vele kleine dorpjes bestaat en slechts enkele grotere steden.