Vuurtorens in Zuid-Nederland

Een aantal van de mooiste vuurtorens van Nederland vindt u in het Zuiden van het land. Ze hebben allen een eigen karakter en de factoren die elke vuurtoren uniek maken. Zie hier de meest bekende exemplaren, met meer informatie over de ligging en geschiedenis.

West Schouwen

Deze toren is ook wel bekend als Dé Vuurtoren of de Westerlichttoren in Haamstede op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland. Volgens velen is dit dan ook meteen de mooiste vuurtoren van heel Nederland. De toren werd geopend in 1837 en heeft een hoogte van 53 meter. Het is hiermee één van de grotere vuurtorens van Nederlands. Naarmate de vuurtoren naar boven loopt wordt deze steeds iets dunner. Het is tevens uniek door haar rondlopende dikke rood-witte strepen.

Westkapelle Hoog

De vuurtoren ligt op het uiterst Westelijke puntje van Zuid-Beveland, in de gelijknamige plaats Westkapelle. De vuurtoren heeft meerdere bijnamen en wordt in de volksmond ook vaak Hoge licht of Zuiderhoofd genoemd. Het bijzondere aan Westkapelle Hoog is dat het in eerste instantie een toren van de Sint-Wilibrorduskerk was. In het begin van de 19de eeuw werd hier een licht op geplaatst en een aantal jaren later werd de kerk door een brand grotendeels verwoest. Alleen de toren overleefde de brand. De bakstenen vuurtoren is daarom uniek in zijn soort en ook nog eens een rijksmonument.

Nieuwe Sluis

Dit is een vuurtoren vlakbij het dorp Breskens, in het Noord-Oosten van Zeeuws-Vlaanderen. In 1866 werd er begonnen met de bouw van de toren die een jaar later geopend werd. Kenmerkend voor het bouwwerk zijn de dikke zwart en witte strepen die gelijkmatig horizontaal over de vuurtoren lopen. De hoogte is minder dan dertig meter. De toren is ook wel bekend als de vuurtoren van Breskens en staat aan de Zeedijk, op een plek die als begin van de Westerschelde fungeert.