Reis per trein in Nederland

De trein is een ideale manier om in Nederland van A naar B te komen. Het spoornetwerk reikt tot in alle uithoeken van het land en omdat het land in zijn geheel niet groot is kunt u eigenlijk binnen een paar uur overal komen waar u maar wilt. Een reis per tein in Nederland is dan ook een unieke ervaring en tevens een van de beste manieren om onderweg van het landschap te kunnen genieten. Er zijn treinen die van de ene grote stad naar de andere rijden, dit zijn de zogenoemde Intercity treinen. Sprinters zijn de treinen die ook komen in de kleinere plaatsjes in de regio. Wanneer er van de ene naar de andere stad gereisd moet worden, is het dus handiger en veel sneller om een intercity te nemen. Als u echter in de iets kleinere plaatsen moet zijn, zult u geen andere optie hebben dan de sprinter.

Afhankelijk van hoeveel, hoelang u wilt reizen en de bestmming, zijn er verschillende opties voor abonnementen en tarieven. De NS is het bedrijf dat in Nederland verantwoordelijk is voor de spoorwegen en de kaartverkoop. Als u de spits vermijdt en graag goedkoop reist, is een daluren abbonement een goede optie.De kosten die hiermee bespaard worden kunnen al snel oplopen tot 40%. Naast deze korting zijn er ook nog vele mogelijkheden om goedkoop te reizen voor een dag. Zo heeft u de keuze uit verschillende dagjes uit naar meerdere steden in het hele land die absoluut de moeite waard zijn te bezoeken.

De OV-chipkaart is het systeem waarmee de kaart van tevoren opgeladen kan worden,zodat deze tijdens het reizen alleen nog maar ┬┤ingecheckt┬┤ hoeft te worden. Het tarief wordt hier automatisch vanaf gehaald. De hoogte hiervan wordt vastgesteld vanuit een berekening van de afstand en de reisduur. Ook het aantal haltes/stations bepalen de prijs.