Hansweert Water gids

Het behoeft eigenlijk geen uitleg. Een van de grootste redenen voor iemand om naar Zeeland te komen is het water. Dit is dan ook letterlijk overal te vinden. Niet voor niets is dit een van de meest geliefde zones van Nederland en een paradijs voor alles en iedereen die ook maar iets met varen heeft. Hansweert is een prima plek om te verblijven als u van varen houdt en deze hobby wil combineren met een verblijf in Zeeland. In de hoogtijdagen voeren er per jaar ongeveer 100.000 schepen over het Kanaal door Zuid-Beveland. Na de latere opening van het Schelde-Rijnkanaal kwam hier uiteraard verandering in en werd dit aantal meer dan gehalveerd, maar nog steeds is het kanaal een belangrijke route. Zo is het een belangrijke doorgang voor scheepvaart richting Gent en een aantal andere Zeeuwse havens.

Of u nu een vaarbewijs heeft of helemaal niet kunt varen, het is altijd mogelijk om het water op te gaan in de omgeving. Er worden ook voor diegenen die niet kunnen varen verschillende rondvaarten en tochten georganiseerd. Er is een grote variatie in de bestemmingen en doelen van de tochten, waardoor er eigenlijk elke dag wel wat anders gedaan kan worden. Dit is natuurlijk weer leuk voor de afwisseling. Voorbeelden van georganiseerde vaartochten en rondvaarten in en om Zeeland zijn de delta safari, of een rondvaart over het Grevelingenmeer. Een andere aanrader is om een bezoek te brengen aan het deltapark Neeltje Jans, waar ook een rondvaart gedaan kan worden. Dit is tevens de plek om alles te weten te komen over de deltawerken en al het andere dat met de zee en varen te maken heeft.

Natuurlijk kunt u ook een vaartuig huren. Het beste is om u hiervoor even goed over in te lezen zodat u weet wat u wel en niet nodig heeft. De vele VVV´s in Zeeland kunnen u ook uitgebreid informeren over de beste manieren om een boor te huren en te gaan varen.